На третият, последен, ден от Горещници, 17 юли, православната

...
  На третият, последен, ден от Горещници, 17 юли, православната
Коментари Харесай

17 ЮЛИ имен ден Св. Марина

 

На третият, финален, ден от Горещници, 17 юли, православната черква празнува паметта на Света Великомъченица Марина. която била пленена и продадена на злобен човек. Момичето, което съгласно преданията, било изкушено от дявола под формата на змия, само че то надделяло злия дух, даже се сбило физически с него, убивайки го с чук.

17 ЮЛИ Св. Марина, имен ден чества Марина, Марин

Марина Антиохийска е светица от 4 век, почитана като великомъченица. Тя била убита по време император Диоклециан, който най-вече преследвал вярващите в Христовата религия.

Най-ранните данни за животът на светицата са засвидетелствани в Минологията на Василий II (979-989 г.).

Момичето, наречено Марина, е родено в град Антиохия в провинция Мала Азия (на територията на днешна Турция). Баща й Едеси бил езически сановник. Бъдещата светица изгубила майка си в ранна детска възраст. След, което била отгледана от здравна сестра и живеела с нея в село покрай града. На 12-годишна възраст тя се посветила в християнската религия. Като научил за това нейно дело, личният й татко се отрекъл от нея.

Един ден, до момента в който била в необятните пасища, момичето срещнало римския епарх Олимбрий. В диалог с него тя намерено се оповестило за християнка. Владетелят бил запленен от хубостта на Марина, а още повече от рационалните й изявления и й предложил да се омъжи за него.

Мъжът по всякакъв начин упорствал Марина да се откаже от вярата си, изключително откакто последователите на Христос по това време са грубо преследвани. Но красивото девойче изрично отказвало да направи това. Епархът заповядал тя да тръгне с него в града, където я дал на грижите на знатни дами с вярата да я вразумят.

Когато не съумели да й повлияят, ядосаният Олимбрий осъдил момичето на гибел. Същото, за което желал да се ожени.

Били я с тояги, мъчили я с тризъбец и забивали пирони в тялото й. Молитвите помогнали на Светицата да издържи тъгата, болката и нечовешките премеждия. След изтезанията Марина била хвърлена в пандиза.

На идната заран раните по тялото на мъченицата зараснали и тя се явила пред владетеля, укрепена от Господа.

След като била измъчвана с огън, мъчениците желали да удавят света Марина Антиохийска във буре с вода, само че ненадейно земята се раздрусала, оковите паднали от ръцете й. Гълъб се спуснал от небето в лъчи светлина, държейки златна корона. Така Марина излязла невредима от водата.

Всички били удивени от видението и мнозина на мига повярвали в Христос. Епархът заповядал да избият тези хора, които се оказали към 15 хиляди. Марина също е наказана на обезглавяване с меч. Самата тя помолила палача да извърши присъдата, което той и направил.

Историята за мъченическата гибел на Марина Антиохийска е записана от очевидецът на изтезанието Теотим. Той погребал светицата и построил черква върху нейните мощи. Веднага почнали да се случват чудеса и знамения, изключително при излекуване на душевно заболели и обладани от демони.

През 8 в. Императрица Мария придвижва мощите на Светицата в Константинопол, където остават до похода на кръстоносците през 1204 година

Света Великомъченица Марина Антиохийска е настойничка на Марини и Маргарити. Молитвата към нея оказва помощ за излекуване на физически и душевни болести, за превъзмогване на грехове, отбрана от клюка и зло, утешава в тъга. Невинно наказани и жертви на безвластие се обръщат към нея за помощ, фермери молят да отърве реколтата от вредители.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР